STW.nl

U bent hier

Simon Stevin Meester 2004

De titel Simon Stevin Meester 2004 is verleend aan prof.dr.ir. Arthur van Roermund van de Technische Universiteit Eindhoven benoemd tot Simon Stevin Meester 2004. Van Roermund ontvangt voor zijn grote verdiensten in de micro-elektronica een half miljoen euro die hij vrij mag besteden aan toepassingsgericht onderzoek. Tijdens de uitreiking van het geld en de bijbehorende bronzen sculptuur later dit jaar maakt de laureaat zijn plannen met de prijs bekend. 

Arthur van Roermund is hoogleraar Elektro-
nische circuits voor systemen met gemengde signalen aan de Technische Universiteit Eind-
hoven. Hij heeft onder andere gewerkt aan het ontwerpen van elektronica voor lage voedings-
spanningen en laag vermogensverbruik, zender-ontvangerelektronica voor radiofrequenties en optische communicatie, analoog naar digitaal en digitaal naar analoog omzetting, sensor-
elektronica, neurale netwerken, en nano-
elektronica.

Zijn huidige Eindhovense onderzoeksgroep is actief op het gebied van elektronische systemen waarin gemengde signalen een belangrijke rol spelen. Gemengd wil zeggen dat binnen zo'n systeem analoge en digitale signalen samen voorkomen. Analoge signaal-
verwerking is snel en verbruikt weinig stroom, digitale signaalverwerking is onder andere superieur als het gaat om nauwkeurigheid en flexibiliteit. Een goed voorbeeld hiervan is een mobiele telefoon. De zender en ontvanger bestaan uit analoge schakelingen, terwijl de rest van de elektronica digitaal is. De groep van Van Roermund is vermaard om het baanbrekende onderzoek op het gebied van de mixed-signal elektronica.

Zendontvangapparatuur
Nadat Arthur van Roermund cum laude was afgestudeerd in Elektrotechniek aan de TU Delft trad hij in 1975 in dienst bij het Philips Natuurkundig Laboratorium. Na zijn cum laude  promotie in 1987 aan de Katholieke Universiteit Leuven stapte de elektrotechnicus over van Philips naar de Technische Universiteit Delft. Daar werd Van Roermund voltijds hoogleraar Elektronica. In 1999 ging hij terug naar Eindhoven en werd voltijds hoogleraar aan de TUE. De belangrijkste onderwerpen van Van Roermund’s huidige onderzoek zijn hoog-frequente zendontvangapparatuur, analoog-digitaal- en digitaal-analoog-omzetters.

Sinds zijn aantreden als hoogleraar in Delft heeft Van Roermund bij STW tientallen voorstellen ingediend, waarvan er vele zijn gehonoreerd. Hij werkt in zijn projecten intensief samen met de industrie, hanteert een strakke aanpak en weet doorgaans uitdagende en tegelijk haalbare doelen te stellen. Bovendien hebben zijn STW-projecten geleid tot ruim honderd wetenschappelijke publicaties en vele patenten.