STW.nl

U bent hier

Simon Stevin Meester 2005

De titel Simon Stevin Meester 2005 is verleend aan prof.dr. Joke Bouwstra, verbonden aan de Universiteit Leiden.

Prof.dr. Joke Bouwstra is sinds juli 2003 hoogleraar in de Geneesmiddel Toediening bij de sectie Drug Delivery Technology van het Leiden/Amsterdam Center for Drugs Research (LACDR). Haar onderzoek richt zich op het transport van geneesmiddelen door de huid.

Omdat de huid van nature een barrière vormt voor transport, is het uitermate belangrijk nieuwe technologieën te ontwikkelen die het transport van geneesmiddelen verhogen en bovendien dat transport heel nauwkeurig kunnen instellen. Hiervoor is het niet alleen belangrijk het transport te meten, maar ook de structuur van zowel gezonde als zieke huid te onderzoeken. Omdat de lipiden (vetten) in de huid belangrijk zijn voor de natuurlijke barrièrefunctie, wordt veel aandacht besteed aan structuur die deze huidlipiden vormen. Het onderzoek in Bouwstra’s groep is zeer divers en bevat zowel biofysische, (bio)chemische, farmaceutische als zelfs immunologische aspecten.

Uitermate productief
Alle aanvragen die Joke Bouwstra tot op heden bij STW heeft ingediend, waren van een zodanig hoge kwaliteit dat ze zonder uitzondering zijn gehonoreerd door een lekenjury. Bouwstra is wetenschappelijk uitermate productief en heeft meer dan 180 wetenschappelijke artikelen op haar naam staan.

Vanaf 1985 was zij betrokken bij de voorloper van het huidige instituut LADCR. Dit instituut is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam en heeft als één van de hoofdmissies samenwerking met het bedrijfsleven. Bouwstra heeft een omvangrijk netwerk met bedrijven waarmee ze nauw samenwerkt in haar onderzoek.

In het kader van haar STW-onderzoek heeft de huidonderzoekster inmiddels vijf octrooien op haar naam. Bovendien is de Leidse wetenschapper via een STW-project een onderneming op het gebied van huidsimulerende membranen aan het voorbereiden.