STW.nl

You are here

TTW Focus

Electricity stress

De overgang naar duurzame energiebronnen heeft als vervelende bijkomstigheid dat elektriciteitsnetwerken instabieler worden. Hoe zorg je ervoor dat onze stroomvoorziening tegen een stootje kan? Het URSES-programma moet die vraag beantwoorden.

De eerste adem

Bij vroeggeboren baby’s gaat de ademhaling nog met horten en stoten. Om de baby’s hierbij te helpen, ontwikkelden AMC-onderzoekers nieuwe apparatuur die de ademhaling beter in kaart brengt. 

Waar stallen we onze groene stroom?

Duurzame energiebronnen zoals zon en wind hebben twee nadelen: het aanbod is te grillig en je kunt elektriciteit moeilijk opslaan. Synthetische brandstoffen lossen beide problemen op. Drie TTW-onderzoeken moeten daarvoor de weg vrijmaken.

Zuinig met zonnecellen

Om zonne-energie echt te laten doorbreken, moeten zonnecellen eerst flink goedkoper worden en meer elektriciteit opwekken. Om daarin een doorbraak te forceren, zoeken wetenschappers en bedrijven elkaar op in het onderzoeksprogramma FLASH. ‘Samenwerking is nu standaard in dit veld.’

Rampscenario voor rivieren

Het kost miljoenen om onze rivieren in toom te houden, maar niemand weet precies op hoeveel water we ons moeten voorbereiden. In een STW-project kijken onderzoekers naar overstromingen in de middeleeuwen, om te achterhalen hoeveel water er in het ergste geval ons land binnenkomt.

Schoon schip

Het brandstofverbruik van schepen kan flink omlaag als de romp schoon is, en geen aangroei van algen en schelpdieren heeft. Een nieuwe schoonmaakrobot van de start-up Fleet Cleaner maakt het reinigen van schepen veel goedkoper en eenvoudiger.

Te complex om te programmeren?

Een ongekende uitdaging komt langzaam maar zeker bovendrijven in de hightech industrie. De ingebouwde systemen waarop machines draaien worden zo complex dat ze niet meer met normaal mensenwerk te programmeren zijn. Onderzoek binnen het programma Robust Design of Cyber-Physical Systems moet leiden tot een oplossing.

Meer meten met minder meters

Ons lichaam maakt duizend-en-een verschillende bewegingen per dag. Hoe meet je die zo nauwkeurig mogelijk, met maar vier of vijf sensoren? In het project MiniSens onderzoekt prof.dr.ir. Peter Veltink samen met het bedrijfsleven de mogelijkheden.

Supersnelle gifchip

Sommige stoffen zijn dubbel gemeen. Ze zijn giftig én snel weer verdwenen, zodat je amper kunt meten welk effect ze op ons lichaam hebben. Onderzoeker Floris van den Brink ontwikkelde een nieuwe methode die het meten een stuk eenvoudiger maakt.

Pages