STW.nl

U bent hier

De werking van stemplooien beter bekijken met videokymografie

Project nummer 
05973
Deelnemende kennisinstellingen 
Gebruikers 
Martini Ziekenhuis, Groningen, Lamberts Instruments
Projectleider 

dr.ir. Jan Willem Hofstee
Rijksuniversiteit Groningen
Medische Wetenschappen
Biomedical Engineering

Type project 
Afgesloten
Vakgebied 
Medische wetenschappen
Labels 
Biomedische technologie, Diagnostiek, Geluidtechnologie, Interferometry, Laser doppler velocimetry, Pathologie, Stemband, Stemstoornis

Om stemproblemen te analyseren bedacht prof.dr. Harm Schutte de videokymografie. Dat is een techniek om stemplooitrillingen die onregelmatig verlopen en gepaard gaan met een afwijkend stemgeluid, in beeld te brengen. Als medisch specialist gaf Schutte veel klassieke zangers advies, mede met deze techniek. Samen met onderzoeker Qinjun Qiu richtte hij daarna het bedrijf Cymo op. Ze ontwikkelden videokymografie-camera’s, die de bewegingen van de  stemplooien vastleggen op video en ze analyseren. Cymo levert de camera’s aan KNO-artsen en ziekenhuizen wereldwijd. Voor de Europese markt wordt een CE-certificering gehaald.

Hoe het werkt

In 1994 zocht een Tsjechische onderzoeker naar een manier hoe je een voice break, dus een overslaande stem, kunt bestuderen. De Tsjech trachtte deze werking van de stem in beeld te brengen met stroboscopie, maar dat lukte niet. De stroboscopietechniek werkt met lichtflitsen, waardoor je momentopnamen krijgt. Je kunt bij een niet goed functionerende stemplooi niet plannen wanneer je de lichtflits er op afstuurt en wanneer de stemplooi iets zal doen. Zo kwam het idee op om een opnamesysteem te ontwikkelen dat gebruik maakte van de topline van een videocamera. Door die steeds opnieuw te scannen kun je tijd winnen. Dat is het principe van videokymografie.

Lees hier het hele verhaal >>

STW-onderzoeker: Dr. A.Q. Qiu

Locatie: Universitair Medisch Centrum Groningen, Biomaterialen

Partners in het onderzoek: Universitair Medisch Centrum St. Radboud, Nijmegen; Academisch Medisch Centrum, Amsterdam