STW.nl

U bent hier

Leids/Rotterdams team wint Academische Jaarprijs voor antibioticaonderzoek

Leids/Rotterdams team wint Academische Jaarprijs voor antibioticaonderzoek

22 mei 2012

Onder de noemer “Antibiotica Gezocht!” onderzoekt een team van Universiteit Leiden en Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam (nieuwe) antibiotica en de bacteriën die antibiotica produceren. Met een plan om dat onderzoek te vertalen naar een breed publiek wonnen ze de Academische Jaarprijs 2011.

Onderdeel van het plan is de MicroSafari-audiotour bij Museum Boerhaave in Leiden. Projectleider Gilles van Wezel verrichtte in het Theatrum Anatomicum op 16 mei 2012 de officiële opening van de MicroSafari audiotour. Technologiestichting STW maakt het onderzoek mede mogelijk.

Op zoek naar nieuwe antibiotica
De MicroSafari audiotour staat stil bij objecten in Museum Boerhaave die verband houden met infectieziektes en antibiotica. Specialisten geven uitleg over hoe antibiotica werken, wat resistentie is, hoe het ontstaat en waarom we nieuwe medicijnen nodig hebben.
De tour eindigt in het tuberculosehuisje. Dit huisje – naar het zonlicht gedraaid en frisse lucht toelatend door de open ramen - was in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw een “kuuroord” voor tuberculosepatiënten in hun eigen achtertuin. Vóór de ontdekking van geschikte antibiotica was het kuren in sanatoria of tuberculosehuisjes de enige behandeling tegen deze gevaarlijke bacteriële infectieziekte.


Foto 015: Projectleider Gilles van Wezel opent MicroSafari tour


Foto 019: Het TBC-huisje van Museum Boerhaave

Meer informatie:
www.antibioticagezocht.nl 
www.academischejaarprijs.nl