STW.nl

U bent hier

MIMETAS – orgaan op een chip voor betere medicijnen

Project nummer 
12615
Projectleider 

Dr. P. Vulto

Type project 
Afgesloten
Programma 
Valorisation Grant

Geholpen door een STW-Valorisation Grant exploiteert Paul Vulto met zijn team MIMETAS, een bedrijf dat organ-on-a-chip modellen levert voor nieuwe medicijnontwikkeling.

Betere medicijnen met organen op een chip
MIMETAS ontwikkelt zogenaamde Organ-on-a-Chip modellen voor nieuwe medicijnontwikkeling. Met haar unieke microfluidische technologie is het mogelijk medicijnen in grote aantallen te testen op miniatuur orgaanmodellen. Het kan daarbij gaan om de werkzaamheid van medicijnen of de bijeffecten ervan, toxiciteit bijvoorbeeld. Deze orgaanmodellen zijn beter voorspellend dan proefdieren of standaard 2-dimensionale celculturen.

Titel project: MIMETAS: Biomimetic Culture Arrays (12615)
STW-activiteit: Valorisation Grant
Projectleider: Prof. dr. T. Hankemeier
STW-onderzoeker: Dr. P. Vulto
Locatie: Universiteit Leiden, Leiden/Amsterdam Center for Drug Research
Partners in het onderzoek: Universiteit Leiden
Organisaties/bedrijven: MIMETAS

Hoe het werkt
Mimetas laat menselijke cellen in een 3-dimensionale omgeving groeien, met een soort bloed stroompje erlangs. Ook kunnen verschillende weefseltjes naast elkaar worden gelegd, zodat deze met elkaar kunnen communiceren. Hiermee maakt Mimetas voorspellende modellen. De behoefte aan dit soort modellen is enorm: Het ontwikkelen van nieuwe medicijnen kost gigantisch veel geld en bovendien worden medicijnen steeds ingewikkelder. Onze organen op een chip maken het in een vroegtijdig stadium mogelijk om de werking van medicijnen op mensen of een bepaalde subgroep van patiënten te voorspellen. Op die manier neem je een belangrijk deel van het ontwikkelrisico weg.

Lees hier het volledige verhaal 

Contactpersoon