STW.nl

U bent hier

NWO investeert 550 miljoen in onderzoek binnen topsectoren

NWO investeert 550 miljoen in onderzoek binnen topsectoren

20 december 2017

NWO draagt de komende twee jaar 550 miljoen euro bij aan hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek op terreinen van de topsectoren. Dit staat omschreven in het kennis- en innovatiecontract 2018-2019. Van de NWO-bijdrage wordt 272 miljoen euro besteed aan onderzoek waar ook bedrijven significant aan meebetalen: publiek-private samenwerking (PPS). Hiervan wordt 240 miljoen euro ingezet voor onderzoek in thematische calls en gerichte programma's zoals partnerships, 24 miljoen euro via de NWO-instituten en 8 miljoen euro voor publiek-private samenwerking met hbo-instellingen. Alle topsectoren bieden aanknopingspunten voor projectvoorstellen van onderzoekers uit de technische gebieden. Zij kunnen onder andere terecht bij de grote HTSM-calls, programma’s op het gebied van materialenonderzoek, medische technologie, ict en hightech to feed the world. Daarnaast staan diverse partnerships gepland op het gebied van de topsectoren Water, T&U, LSH en HTSM gepland.

Nieuw: Cross-over call
Een belangrijk nieuw onderdeel van de NWO-inzet voor 2018-2019 is de zogenaamde cross-over call, waarvoor in totaal een budget van 40 miljoen euro beschikbaar is. Met de cross-over call financiert NWO onderzoek in PPS dat gericht is op maatschappelijke uitdagingen, waarbij de onderzoeksthema's meerdere topsectoren verbinden. Breed samengestelde multidisciplinaire consortia, bestaande uit publieke en private partners, kunnen onderzoeksvoorstellen als een samenhangend programma indienen. De partners financieren de helft van het programma. NWO stimuleert hiermee inbreng uit alle wetenschappelijke disciplines en de verbinding met toepassingsgericht onderzoek. De call wordt op dit moment uitgewerkt samen met de topsectoren en andere stakeholders. NWO verwacht de call in het voorjaar van 2018 open te kunnen stellen. Met deze nieuwe vorm van samenwerken wil NWO significante impact realiseren op de maatschappelijke uitdagingen.

Kennis- en Innovatiecontract 2018-2019
Overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen onderschrijven hun inhoudelijke ambities voor de topsectoren in het kennis- en innovatiecontract 2018-2019. Dit moet het Nederlandse kennis- en innovatiesysteem versterken. In totaal investeren ze een bedrag van 4,7 miljard euro.

NWO legt een solide wetenschappelijke basis onder innovatie in ons land, door het selecteren en financieren van de beste onderzoeksprojecten binnen de Kennis- en Innovatieagenda's van de topsectoren. In de onderzoeksprogramma's geeft NWO speciale aandacht aan de maatschappelijke uitdagingen en sleuteltechnologie├źn. Waar mogelijk is in de programmering verbinding gezocht met de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) en de kennisagenda's van de departementen. 

Lees het volledige NWO-nieuwsbericht (inclusief pdf van het contract).

 

Contactpersoon