STW.nl

U bent hier

Xeltis en de kunst van meegroeiende hartkleppen

Project nummer 
10577
Deelnemende kennisinstellingen 
Projectleider 

Ir. M.P. Rubbens
Technische Universiteit Eindhoven
Faculteit Biomedische Technologie
Biomechanics & Tissue Engienering

Type project 
Afgesloten
Startdatum 
1 januari 2009
Einddatum 
31 december 2009
Programma 
Valorisation Grant

Meegroeiende hartkleppen
Mensen met falende hartkleppen kunnen kunstmatige vervangers krijgen, maar dat heeft veel nadelen. Xeltis heeft een technologie die patiënten in staat stelt om een nieuwe, natuurlijke hartklep te maken, in hun eigen lichaam, met hun eigen cellen. Omdat het materiaal langzaam verdwijnt, blijft uiteindelijk alleen een levende, natuurlijke hartklep over.

Titel project: Quality Tissue Engineering for Quality of Life (10577)
STW-activiteit: Valorisation Grant
Projectleider: Ir. M.P. Rubbens
STW-onderzoeker: Dr.ir. M.A.J. Cox
Locatie: Technische Universiteit Eindhoven
Partners in het onderzoek: Technische Universiteit Eindhoven
Organisaties/bedrijven: Xeltis

Hoe het werkt
Kunstmatige vervangers bieden voor veel mensen met falende hartkleppen een uitkomst, maar er zijn belangrijke nadelen. Het is bijvoorbeeld noodzakelijk om levenslang bloedverdunners te slikken, en bovendien hebben deze kunstmatige vervangers in veel gevallen maar een levensduur van 10 tot 15 jaar. Bij kinderen moeten kunstmatige hartkleppen vanwege het groeiende hart en de noodzakelijkerwijs meegroeiende kleppen zelfs regelmatig worden vervangen.

Xeltis werkt aan de ontwikkeling van de COR technologie. COR staat voor Cardiac Organ Regeneration. Hierbij worden innovatieve, degradeerbare biomaterialen gecombineerd met geavanceerde technieken voor het verwerken van materialen, om zo een hartklep te creëren die patiënten in staat stelt om een nieuwe, natuurlijke hartklep te maken, in hun eigen lichaam, met hun eigen cellen. Omdat het materiaal langzaam verdwijnt, blijft uiteindelijk alleen een levende, natuurlijke hartklep over.

Lees hier het volledige verhaal

Contactpersoon