STW.nl

U bent hier

TTW Focus

Zuinig met zonnecellen

Om zonne-energie echt te laten doorbreken, moeten zonnecellen eerst flink goedkoper worden en meer elektriciteit opwekken. Om daarin een doorbraak te forceren, zoeken wetenschappers en bedrijven elkaar op in het onderzoeksprogramma FLASH. ‘Samenwerking is nu standaard in dit veld.’

Rampscenario voor rivieren

Het kost miljoenen om onze rivieren in toom te houden, maar niemand weet precies op hoeveel water we ons moeten voorbereiden. In een STW-project kijken onderzoekers naar overstromingen in de middeleeuwen, om te achterhalen hoeveel water er in het ergste geval ons land binnenkomt.

Schoon schip

Het brandstofverbruik van schepen kan flink omlaag als de romp schoon is, en geen aangroei van algen en schelpdieren heeft. Een nieuwe schoonmaakrobot van de start-up Fleet Cleaner maakt het reinigen van schepen veel goedkoper en eenvoudiger.

Te complex om te programmeren?

Een ongekende uitdaging komt langzaam maar zeker bovendrijven in de hightech industrie. De ingebouwde systemen waarop machines draaien worden zo complex dat ze niet meer met normaal mensenwerk te programmeren zijn. Onderzoek binnen het programma Robust Design of Cyber-Physical Systems moet leiden tot een oplossing.

Meer meten met minder meters

Ons lichaam maakt duizend-en-een verschillende bewegingen per dag. Hoe meet je die zo nauwkeurig mogelijk, met maar vier of vijf sensoren? In het project MiniSens onderzoekt prof.dr.ir. Peter Veltink samen met het bedrijfsleven de mogelijkheden.

Supersnelle gifchip

Sommige stoffen zijn dubbel gemeen. Ze zijn giftig én snel weer verdwenen, zodat je amper kunt meten welk effect ze op ons lichaam hebben. Onderzoeker Floris van den Brink ontwikkelde een nieuwe methode die het meten een stuk eenvoudiger maakt.

Kloppend hart in een MRI-scanner

Het PAPAVER-project levert nieuwe beeldvormingstechnieken op die inzichtelijk maken welke risico’s kunnen optreden als een hartklep via niet-operatieve manier wordt geplaatst, bijvoorbeeld via de lies.

Mysterieus zandgedrag

Voor ingenieurs is het een ongrijpbaar proces: zand dat plotseling verandert van een stevige ondergrond in een instabiele, bijna vloeibare massa. Een gigantisch bassin moet inzicht geven in die raadselachtige kant van zand.

Ken jij de mosselmat?

De natuur herstellen met plastic matjes? Het zou zomaar de perfecte oplossing kunnen zijn voor aangetaste natuurgebieden die er niet meer op eigen kracht bovenop komen. Een bijzondere structuur van biologisch afbreekbaar plastic kan de natuur een flinke duw in de goede richting geven.

Hulp voor hulpdiensten

Dankzij een computer die voorschrijft waar ambulances paraat moeten staan, komen veel meer ziekenwagens op tijd aan bij een ongeval. De ambulancesoftware werd ontwikkeld in een STW-project, en vormt nu het kloppend hart van een bloeiende start-up.

Pagina's