STW.nl

U bent hier

Simon Stevin Meester 2008

De titel Simon Stevin Meester 2008 is toegekend aan prof.dr. Han Wösten, hoogleraar Moleculaire Microbiologie aan de Universiteit Utrecht.

Han Wösten is sinds 2001 hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Daarvoor werkte hij aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn expertise ligt op het vlak van nuttige eiwitten, die door schimmels worden geproduceerd. Dergelijke eiwitten kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor geneesmiddelen en voedingsmiddelen.

Op dit moment is een van de aandachtspunten het hydrofobine-onderzoek. Hydrofobine is een eiwit met waterafstotende eigenschappen, dat door mycelium wordt geproduceerd om vanuit een vochtige omgeving naar een droge omgeving te kunnen doorgroeien. Vervolgens ontstaan boven de grond vruchtlichamen (paddenstoelen) met een coating van hydrofobine; vandaar de waterafstotende kwaliteit van paddenstoelen zoals we die in het bos aantreffen.

Toepassing
De zeer uiteenlopende en bijzondere eigenschappen van de eiwitten maken de betreffende schimmels een rijk en vooralsnog onuitputtelijk gebied van onderzoek en mogelijke toepassing. Wösten is erin geslaagd dat onderzoek van de grond te trekken en daarbij nauw samen te werken met andere onderzoeksgroepen, zowel binnen als buiten zijn vakgebied.

Andere sterke punten van deze zeer productieve onderzoeker zijn de gerichtheid van Wösten op mogelijke toepassing, de contacten die hij daartoe trefzeker weet te leggen met de juiste potentiële gebruikers van de onderzoeksresultaten, de wijze waarop hij zijn medewerkers de ruimte biedt en weet te inspireren en de daadkracht waarmee hij unieke apparatuur voor zijn onderzoek realiseert. Wösten heeft eerder een STW-Pioniersubsidie gekregen. Wösten is de beoogd opvolger van Cees van den Hondel, programmaleider filamenteuze schimmels van het Kluyvercentrum.